JavaScript staat uit in je instellingen. Zet JavaScript aan om gebruik te maken van Prijsvrij.nl.
België informatie » Praktische informatie » Prijsvrij.nl

België informatie

Het is dan wel ons buurland, maar toch zal je op een aantal verschillen in cultuur, taalgebruik en verkeersregels stuiten. Het is daarom wel zo handig om goed voorbereid op vakantie te gaan naar België. Wij geven je graag antwoord op elke mogelijke vraag en dat doen we in onze Prijsvrij Vakantiewijzer, zodat je zonder zorgen op vakantie kunt gaan. We wensen je een fijne vakantie in het gezellige België! 

België informatie

Officiële taal


Nederlands, Frans


Hoofdstad


Brussel


Regeringsvorm


Federale monarchie 


Oppervlakte


30.528 km²


Inwoners


11.507.163


Munteenheid


Euro (EUR)


Tijdsverschil


Geen


Vaccinaties


n.v.t.


Vluchtduur

Brussel:


 

Circa 40 minuten


Visum


Nee


Web - Code - Tel. .be - BE - +32

Valuta in België

Zoals je misschien al verwachtte kan je in België gewoon gebruik maken van je euro’s, België is namelijk net als Nederland onderdeel van de Europese Unie. Je kan je Nederlandse pinpas er ook overal gebruiken, maar zorg dat je naast je pinpas ook voldoende contant geld bij hebt. In sommige, kleinere dorpjes ontvangen ze liever cash namelijk. Geld opnemen bij een geldautomaat is geen probleem, er zijn voldoende banken aanwezig.

Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie

Voor een vakantie naar België is alleen een geldige Nederlandse identiteitskaart of een paspoort nodig. Je hebt geen visum nodig om naar ons buurlandje te kunnen reizen.

Reistijd België

Een vlucht van Schiphol naar Brussel is niet erg lang maar wel mogelijk: in ongeveer 40 minuten vliegen bereik je de Vlaamse hoofdstad. Je landt dan op het vliegveld Zaventem met de afkorting BRU. Veel makkelijker is natuurlijk om gewoon de auto of trein te pakken! Vanaf Utrecht is het ongeveer 180 kilometer naar Brussel en 130 naar Antwerpen.

Elektriciteit in België

Als je op vakantie gaat naar België heb je geen wereldstekker nodig, de stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. De netspanning is er 230 volt en de frequentie is 50 Hertz.

Drinkwater

Het kraanwater in België is van goede kwaliteit en daarom helemaal veilig om te drinken, ijsklontjes van te maken, groenten of fruit in te wassen of mee te douchen. Hoewel het kraanwater van uitstekende kwaliteit is, zie je toch vaak dat Belgen de gewoonte hebben om waterflessen te kopen. Deze zijn er dan ook genoeg te koop.

Welke taal spreken ze in België?

België heeft 3 officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Zo’n 60 procent van de Belgische populatie spreekt Nederlands: dit is de officiële taal van Vlaanderen. Wel is het Nederlands van de Vlamingen anders dan hoe wij het gewend zijn, zo hebben ze een ander accent en gebruiken ze soms andere woorden. Het kan dus zijn dat je wat meer moeite moet doen om elkaar te begrijpen in een gesprek.

In Wallonië, het zuidelijke deel van België, spreken de inwoners Frans en in een klein gebied in het oosten is de officiële taal Duits. De hoofdstad Brussel is tweetalig, dit wil zeggen dat er zowel Frans als Nederlands wordt gesproken. Je kunt dus met ons eigen, vertrouwde taaltje op de meeste plekken goed uit de voeten. Kennis van een klein woordje Frans of Engels kan echter nooit kwaad.

Cultuur België

Hoewel België ons buurland is, en we veel gewoontes en een taal delen, hebben de Belgen wel een geheel eigen cultuur met typisch Belgische aspecten. Zo zijn ze in België dol op stripverhalen. Veel bekende stipfiguren zijn bedacht door Belgische schrijvers. Een aantal voorbeelden van deze strips zijn Kuifje, Suske & Wiske en de Smurfen. Ze zijn er in België zo dol op dat er meerdere musea aan gewijd zijn en je in Brussel én Antwerpen zelfs een striproute kan volgen, waar tientallen stripfiguren te ontdekken zijn op muren en in straten.

In sociale omgangsnormen verschillen we ook van de Belgen, zo vinden zij ons vaak erg direct en ‘recht voor zijn raap’, waar het in België meer gewaardeerd wordt om iets meer bescheiden te zijn en iemand niet rechtstreeks te vertellen wat je van ze vindt. Let er dus op wanneer je in België op vakantie bent dat je niet te direct bent, dit kan voor de Belgen soms harder overkomen dan dat je bedoeling is.

Feestdagen België

België kent veel feestdagen. Tijdens deze dagen zijn Belgische overheidsinstellingen, winkels en banken gesloten. Houd hier rekening mee, zodat je niet voor gesloten deuren komt te staan en wellicht nog een gezellig feestje mee kunt pakken!

1 januari

Nieuwjaarsdag


4 april

Eerste Paasdag


5 april

Tweede Paasdag


1 mei

Dag van de Arbeid


13 mei

Hemelvaartsdag


23 mei

Eerste Pinksterdag


24 mei

Tweede Pinksterdag


21 juli

Nationale Feestdag


15 augustus

Maria Hemelvaart


1 november

Allerheiligen


11 november

Wapenstilstand


25 december

Eerste Kerstdag


26 december

Tweede Kerstdag


Hoe is het weer en klimaat in België?

België heeft een gematigd zeeklimaat, wat inhoudt dat je er kunt genieten van milde winters en aangename zomers met af en toe wat regenachtige dagen. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 22°C en in de winter is het gemiddeld rond de 5°C. De gemiddelde temperaturen betekenen echter niet dat er geen heerlijk zonnige zomerdagen zijn.

Wel zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillende streken. Zo heerst er aan de kust en een stukje landinwaarts een echt zeeklimaat. Hier zijn de warmste zomers en zachtste winters. In midden België zijn er wat grotere verschillen tussen de zomerse en winterse temperaturen, waar in het bergachtige gedeelte in het oosten de temperatuur verschillen het grootst zijn en de winters het koudst. 

De beste maanden om op zonvakantie te gaan naar België zijn juli en augustus, dan lopen de temperaturen het hoogst op. Voor een leuke stedentrip is ons buurland het hele jaar door perfect.

Welke vaccinaties zijn nodig voor België?

Er zijn geen vaccinaties verplicht of noodzakelijk voor een vakantie naar België.

Lokale alarmnummers

Mocht je de hulpdiensten in België willen bereiken, omdat er iets ernstigs is gebeurd tijdens je vakantie dan kan dat met onderstaande alarmnummers:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance: 100
  • Brandweer: 100
  • Politie: 101
  • Netnummer: +32

Met de auto naar België

België is zo dichtbij dat je er ook gewoon met de auto heen kunt. Om je goed voor te bereiden op een autovakantie België hebben wij wat praktische informatie voor je op een rij gezet:

  • Neem een geldig Nederlands rijbewijs, geldig paspoort of identiteitsbewijs en je kentekenbewijs mee.

  • Vergeet geen gevarendriehoek en reflecterend veiligheidsvestje in de auto te hebben. Deze zijn niet verplicht om bij te hebben, maar wel handig om te gebruiken bij een eventueel ongeval. Neem ze dus voor de zekerheid mee.

  • Ook wordt het meenemen van een verbanddoos aangeraden. Dit is in België zelfs verplicht voor auto's met een Belgisch kenteken. 

  • Brussel, Antwerpen en Gent hebben een lage-emissiezone (LEZ) ingesteld. Je hoeft je auto met Nederlands kenteken niet vooraf te registreren, maar er gelden wel bepaalde toelatingseisen. Controleer dus voor vertrek of je de lage-emissiezone in mag rijden met je auto. Als je auto niet voldoet aan de eisen kun je een dagpas kopen waarmee je alsnog de stad in mag.

  • Er zijn geen tolwegen voor personenauto's in België. 

  • In België geldt de regel dat je altijd in staat moet zijn om een rijbeweging te maken. Hierdoor mag je bijvoorbeeld niets eten, drinken of je telefoon checken in de auto.


Ben jij al enthousiast geworden over een vakantie naar onze gezellige zuiderburen? Bekijk dan nu ons aanbod en boek jouw vakantie naar België!