Israël informatie
Er zijn weinig dingen belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. In de vakantiewijzer van Prijsvrij vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw heerlijke vakantie naar Israël. Van belangrijke reisdocumenten en de munteenheid tot het drinkwater en de gebruiken. Nadat jij alle Israël informatie hebt gelezen ben je klaar om op vakantie te gaan. Wij wensen je alvast een hele fijne reis naar Israël!
Officiële taal |
Hebreeuws |
Hoofdstad |
Jeruzalem |
Regeringsvorm |
Republiek |
Oppervlakte |
22.145 km² |
Inwoners |
9.282.000 |
Munteenheid
|
Israëlische sjekel (ILS) |
Tijdsverschil |
+ 1 uur |
Vaccinatie |
n.v.t. |
Vluchtduur Tel Aviv Eilat Jeruzalem Ovda |
Circa 4 uur Circa 5 uur Circa 4,5 uur Circa 5 uur |
Visum |
Nee |
Web - Code - Tel. |
.il - ISR - +972 |
Valuta in Israël
Het vakantieland Israël heeft de Israëlische sjekel als betaalmiddel. Een euro is gelijk aan ongeveer 4 sjekel. Israëlische sjekel komt voor in muntvorm en biljetvorm. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100 en 200 Israëlische sjekel. Deze bankbiljetten worden in de meeste winkels geaccepteerd, maar in sommige kleine winkels of voor kleine aankopen accepteren ze geen 200 Israëlische sjekel. Creditcards worden als betaalmiddel in grote, toeristische steden over het algemeen geaccepteerd. Buiten deze grote steden wordt het niet overal geaccepteerd.
Met je Nederlandse pinpas kun je gewoon geld opnemen bij de meeste automaten. Houd er rekening mee dat je vaak maar 500 euro per dag kunt opnemen en dat er per transactie kosten worden berekend. Probeer dus niet veel te pinnen, maar in één keer een wat hoger bedrag. Vergeet niet je bankpas op 'wereldstand' te zetten voor de periode dat je in het buitenland verblijft.
In Israël kost een flesje water 7 sjekel, een cappuccino 13 sjekel, buskaartje 6 sjekel en een simpele maaltijd 65 sjekel. Dit zijn indicaties van prijzen die je kunt verwachten tijdens je vakantie. Altijd handig.
Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie
Om naar Israël te reizen is een paspoort het belangrijkste reisdocument. Het document moet tevens minimaal 6 maanden geldig zijn na je vertrek uit het vakantieland Israël. Er is geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen en het Nederlandse rijbewijs is geldig in Israël, ook bij het huren van een voertuig.
Vluchtduur Israël
De vluchtduur vanaf Amsterdam Schiphol is ongeveer 4 uur en 30 minuten. Als je liever via Eindhoven of Rotterdam vliegt, houd er dan rekening mee dat de vlucht vaak een tussenlanding heeft. De reistijd is dan gemiddeld 9 uur met een tussenlanding.
Elektriciteit in Israël
Het stroomnetwerk van Israël kent een netspanning van 220-230 volt. Dit is ongeveer gelijk aan die in Nederland. In Israël maken ze gebruik van twee verschillende stopcontacten. Voor een ongeaard stopcontact heb je geen adapter nodig, maar voor een geaarde wel. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee om van alle stopcontacten gebruik te kunnen maken. Het verschilt per hotel welke stopcontacten er worden gebruikt.
Drinkwater
Wij raden aan om het drinkwater in Israël niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater verschilt per plaats en is anders dan in Nederland. Om klachten te voorkomen, raden wij aan om flessen water uit de winkel te kopen. Dan zit je altijd goed!
Welke taal spreken ze in Israël?
De officiële talen in Israël zijn Hebreeuws en Arabisch. Daarnaast worden er ook andere talen gesproken zoals Frans, Russisch, Spaans en Engels. Gelukkig kom je op de meeste plekken in Israël al heel ver met Engels. Bevàkasha!
Cultuur Israël
Het grootste deel van de bevolkingsgroep in Israël zijn Joden en Arabieren. Israël is gelegen in het Midden-Oosten en grenst aan Libanon, Syrië en Egypte. Tijdens je vakantie naar Israël zullen een aantal elementen van de Joodse cultuur je ongetwijfeld opvallen. De bijzondere kleding, de manier van spreken en het bijzondere eten zijn voorbeelden van de Joodse cultuur. Het is zeer leerzaam om je hier van te voren in te verdiepen. Allereerst wordt er door de Joodse mannen een keppeltje gedragen. Een keppeltje kan allerlei kleuren en vormen hebben. Op sommige heilige plaatsen is een keppeltje tevens verplicht voor toeristen. Dit staat altijd van te voren aangegeven en de keppeltjes worden vaak bij de ingang aangeboden. Van vrijdagavond tot en met zaterdagavond is het rustdag in Israël. Deze rustdag wordt de sabbat genoemd en er mag op deze dag niet gewerkt worden. Houd er dus rekening mee tijdens je vakantie dat de winkels en het openbaar vervoer nauwelijks open zijn op deze dag.
Tijdens je vakantie naar Israël moet je de Joodse keuken geprobeerd hebben. Er wordt veel vegetarisch gegeten, maar er zijn ook gerechten met vlees. Koosjer eten is een belangrijk element van de Joodse cultuur. Koosjer eten houdt in dat het voldoet aan de spijswetten van de Joodse Cultuur. Dat betekent simpel gezegd dat koosjer eten nog hygiënischer bereid wordt. Dit eten is Beteavon - Eet smakelijk!
Israël is een perfecte vakantiebestemming voor liefhebbers van strand, cultuur en lekker eten. Tel Aviv is een bruisende stad waar je stad en strand perfect kunt combineren tijdens je vakantie. Het kleurrijke plaatsje Neve Tzedek is ook zeker een aanrader met leuke winkeltjes en restaurantjes. Tijdens je vakantie mag een bezoek aan Jeruzalem zeker niet ontbreken met bezienswaardigheden zoals de Klaagmuur en de Rotskoepel.
In sommige gebieden en bij een bezoek aan religieuze bezienswaardigheden is het advies om gepaste kleding te dragen. Voor vrouwen houdt dat in dat schouders, bovenarmen en bovenbenen bedekt moeten zijn en mannen dragen meestal een lange broek. De Iraëliërs zullen het waarderen wanneer je laat zien dat je je aan wil passen aan hun cultuur!
Feestdagen Israël
Tijdens feestdagen in Israël zijn de meeste inwoners vrij. De winkels zijn vaak gesloten en ook banken en overheidsinstellingen zijn in de middag dicht. Belangrijk is om te weten dat tijdens de sabbat (vrijdagavond tot zaterdagavond) de Joodse winkels al vroeg in de middag sluiten op vrijdag. Verder zijn de Christelijke winkels op zondag gesloten en de Islamitische op vrijdag. Er zijn uitzonderingen voor grote steden zoals Tel Aviv, Eilat en Akko. Dus onze tip is om van te voren te checken of het geen feestdag is en of de winkels open zijn.
25/26 februari Poerim (Lotenfeest) |
27 maart t/m 4 april Pesach (Pasen) |
9 april Jom ha Sjowa (Dag der vernietiging) |
16 april Jom hazikaron (Dag der Onafhankelijkheid) |
16 t/m 18 mei Sjavoe'ot (Pinksteren) |
17/18 juli Tisja Be'av (Herdenking verwoesting tempel) |
6 t/m 8 september Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) |
15/16 september Jom Kipoer (Grote Verzoendag) |
21 t/m 27 september Soekoth (Loofhuttenfeest) |
28/29 september Día de la Constitución Española (Dag van de Grondwet) |
28/29 september Simchat Tora (Vreugde der Wet) |
28 november t/m 6 december Chanoeka |
Hoe is het weer en klimaat in Israël?
Het vakantieland Israël kent verschillende klimaattypes. In het zuiden van het land is het een stuk warmer en valt er weinig neerslag. De gemiddelde jaartempratuur is ongeveer 18°C en in de zomermaanden kan de tempratuur oplopen tot 40°C . Rond de kustlijn aan de Middellandse Zee heerst er een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte winters. Hier ligt de tempratuur in de warmste maanden rond 30°C. Heerlijk! De wintermaanden in Israël zijn voornamelijk nat en zacht.
Welke vaccinaties zijn nodig voor Israël?
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een vakantie naar Israël. Wel wordt de inenting DTP aanbevolen. Vaccinaties voor Hepatitis A en Rabiës zijn een persoons- en reisgebonden advies.
Lokale alarmnummers
Als je in Israël verblijft en je hebt onverwachts hulp nodig, bel dan een van de onderstaande nummers. We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar schrijf ze ergens op of bewaar ze in je notities.
- Ambulance: 101
- Brandweer: 102
- Politie: 100
- Netnummer: +972
Vervoer Israël
De wegen in Israël zijn goed onderhouden en prima te rijden met de auto of een motor. Als je een auto huurt tijdens je vakantie, kun je alle mooie plekjes van het land ontdekken. Aanrader! De basisverkeersregels zijn veelal hetzelfde als in Nederland:
- In Israël rijden ze aan de rechterkant en halen ze links in;
- Op een kruising verleen je voorrang aan bestuurders van rechts, tenzij anders staat aangegeven;
- Op de rotonde verleen je voorrang aan de bestuurders die al op de rotonde rijden;
- Bestuurders op een onverharde weg geven voorrang aan bestuurders op een verharde weg.
Als je geen auto wilt huren, is het openbaar vervoer ook een goede optie in Israël. De meeste mensen reizen met de bus, trein, taxi of een sherut (deeltaxi). Niet alle steden zijn te bereiken met de trein en de belangrijkste spoorlijnen liggen bij Jeruzalem, Tel Aviv en lang de kust. Houd er rekening mee dat ze niet in het Engels omroepen en dat het even zoeken kan zijn. De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Israël en is goed geregeld. Je kan een kaartje kopen bij de buschauffeur en meeste verbindingen gaan twee keer per uur. Een sherut, oftewel een deeltaxi, is een busje die mensen langs de weg oppikt. Ze rijden vaste routes en je kan in- en uitstappen wanneer je wil. Tot slot, is de gewone taxi ook een populair vervoersmiddel. Voor veelvoorkomende ritten werken de chauffeurs meestal met vaste tarieven. Vraag hier van te voren altijd om, zodat je niet te veel betaalt. Let ook altijd goed op of de chauffeur de meter aanzet.
Heb je nog geen vakantie geboekt naar Israël? Bekijk dan ons ruime aanbod voor jouw volgende vakantie naar Israël!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen: