Kenia informatie
Heb jij plannen voor een vakantie naar Kenia? Ga goed voorbereid op reis met de Prijsvrij vakantiewijzer! Hier vind je allerlei belangrijke informatie voor reis naar dit Afrikaanse land, zoals benodigde vaccinaties, de vluchtduur, het klimaat en hoe je er kunt betalen. Door je goed in te lezen voordat je het vliegtuig instapt weet je wat je te wachten staat en kunt je met volle teugen genieten van deze prachtige bestemming!
Officiële taal |
Engels en Swahili |
Hoofdstad |
Nairobi |
Regeringsvorm |
Republiek |
Oppervlakte |
580.367 km² |
Inwoners |
52.570.000 |
Munteenheid
|
Keniaanse shilling (KES) |
Vaccinatie (verplicht) (aanbevolen)
|
Gele koorts DTP, Hepatitis A, Hepatitis B, BMR, Rabiës, Tuberculose |
Vluchtduur Nairobi: Mombassa: |
Circa 8,5 uur Circa 10,5 uur |
Visum |
Ja |
Web - Code - Tel. | .ke - KEN - +254 |
Valuta in Kenia
In Kenia betaalt men met de Keniaanse shilling. Om je een idee te geven: 100 Keniaanse shilling is ongeveer 0,78 eurocent. Na aankomst op het vliegveld kun je pinnen. Vergeet niet om je pinpas op wereldstad te zetten! Schrik niet van de hoeveelheid briefjes die je terugkrijgt. Pinautomaten zijn in het hele land te vinden, behalve op afgelegen locaties. In hotels en restaurants van goede kwaliteit kun je ook vaak met een creditcard betalen.
Belangrijke reisdocumenten en visuminformatie
Waar je vroeger alleen een visum kon aanvragen voor een reis naar Kenia, is tegenwoordig -sinds januari 2024- ook een ETA (Electronic Travel Authorization) geldig: dit is voor alle reizigers vanaf 16 jaar. Een (toeristenvisum) of ETA kun je aanvragen via website Kenya ETA. Dit kan alleen vooraf online en dus niet bij aankomst op het vliegveld. Een visum Kenia kun je aanvragen voor € 79,95 per persoon.
Naast je visum dien je nog andere documenten te kunnen overleggen. Uiteraard een paspoort. Je paspoort moet bij aankomst in Kenia nog 6 maanden geldig zijn. Ook een bewijs van een doorreis- of retourticket moet je kunnen laten zien, evenals een bewijs van een hotelreservering.
Vluchtduur Kenia
Vanaf Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Nairobi moet je rekening houden met een vluchtduur van 8,5 uur. Je kunt ook op de internationale luchthaven van Mombassa vliegen. Deze ligt iets zuidelijker waardoor je 10,5 uur met het vliegtuig onderweg bent. Kies je een vlucht met een tussenstop dan ben je langer onderweg, maar dit is vaak stukken voordeliger.
Ook goed om te weten is dat je in Kenia te maken hebt met een tijdverschil. In onze zomer is het in Kenia 1 uur later en in de winter is dat 2 uur later.
Elektriciteit in Kenia
De elektriciteit in Kenia is anders geregeld dan in Nederland. Om je smartphone en andere apparaten op te laden gebruik je andere stopcontacten. Deze stopcontacten zijn van het type G. Dat betekent dat je een reisstekker nodig hebt voor het opladen van je spullen. De netspanning in Kenia is 220-240 volt en een frequentie van 50 hertz.
Drinkwater
Het kraanwater in Kenia is niet drinkbaar. Als je dit wel doet bestaat er een grote kans dat je hier flink ziek van wordt. Drink dus geen water uit de kraan, behalve als je het water laat koken. In plaats van kraanwater kun je flessenwater gebruiken. Voorkom dat je alsnog Keniaans kraanwater binnenkrijgt door geen ijsblokjes in je drankjes te gebruiken (dit kan je aangeven bij de bar of ober), net als ijs en gewassen fruit en groente.
Welke taal spreken ze in Kenia?
Kenia kent twee officiële talen: Engels en Swahili. Kenianen onderling praten voornamelijk Swahili met veel woorden uit het Engels. Kenianen spreken goed Engels waardoor makkelijk met lokale inwoners kunt communiceren als je deze taal machtig bent. Toch is het leuk als je bevolking in Swahili kunt begroeten, daarom vind je hieronder een paar woorden uit het Swahili.
- Goedendag = Jambo
- Hoe gaat het? = Habari?
- Het gaat goed = Inakwenda vizuri
- Spreek je Engels? = Unaongea kiingereza?
- Kun je mij helpen? = Unaweza kunisaidia?
- Alsjeblieft = Samahani
- Dankjewel = Asanti
Cultuur Kenia
Ongeveer 80% van de inwoners is Christen. Een kleiner gedeelte is moslim en wonen hoofdzakelijk in de kuststreek. Aan de kust zijn ze wat conservatiever. Op het strand kun je prima in badkleding vertoeven, maar in gelegenheden achter het strand stelt men bedekking van blote armen en benen op prijs.
Begroet de Keniaanse bevolking met ‘Jambo’ en je zult vriendelijk ‘Jambo’ terug horen. Ook goed om te weten: als je iets wilt kopen aan souvenirs of iets dergelijks is afdingen de normaalste zaak van de wereld. Tip is om ongeveer 1/3 van de vraagprijs te bieden in eerste instantie. Neem spullen aan met je rechterhand, want de linkerhand kan als onbeleefd gezien worden. Dit geldt ook met eten wat je beter met je rechterhand kunt doen. Een fooi geven is niet per se verplicht, maar wel netjes. Denk aan hotelpersoneel, in een restaurant (ongeveer 10% van de totaalprijs) en de chauffeur (ongeveer 10 USD per dag).
Feestdagen Kenia
1 januari Nieuwjaarsdag |
26 januari Bevrijdingsdag |
8 maart Internationale Vrouwendag |
1 mei Dag van de Arbeid |
1 juni Madaraka Day |
10 oktober Moi Day |
20 oktober Heroes Day |
12 december Onafhankelijkheidsdag |
25 - 26 december Kerstmis |
Hoe is het weer en klimaat in Kenia?
Kenia heeft verschillende klimaten. In het zuidwesten heerst een tropisch regenwoudklimaat, meer richting het binnenland een tropisch moessonklimaat en in het zuidoosten een steppe- en woestijnklimaat. De regenval is erg onvoorspelbaar in Kenia en daar is geen peil op te trekken. Maart, april en mei staan normaal gesproken bekend als maanden waarin het soms dagenlang kan regenen. De beste reistijd is juni, juli en augustus omdat de kans op neerslag dan het kleinst is. Het hele jaar door varieert de temperatuur van 21 tot 26 graden Celsius.
Welke vaccinaties zijn nodig voor Kenia?
Een gele koorts vaccinatie is mogelijk verplicht. Dit is alleen van toepassing als je uit een land komt waar gele koorts heerst. Daartoe behoort Nederland niet. Verschillende vaccinaties worden aanbevolen voor een vakantie naar Kenia. Aangeraden worden: DTP en Hepatitis A. Onder andere de vaccinaties voor Hepatitis B, BMR, Rabiës (hondsdolheid) en mogelijk Tuberculose, zijn een persoons- en reisgebonden advies. Deze vaccinaties kun je verkrijgen via onze partner Vaccinaties op Reis. Weet dat in Kenia malaria voorkomt. Gebruik daarom malariatabletten en andere maatregelen tegen muggen zoals het muggen werend middel DEET.
Lokale alarmnummers
Het algemeen alarmnummer van Kenia is 999. Dit nummer kun je bellen voor de politie, brandweer en ambulance. Het netnummer van dit land is +254 als je vanuit een ander land naar Kenia wilt bellen.
Vervoer Kenia
Qua openbaar vervoer vind je rond de hoofdstad Nairobi en aan de kust goede busverbindingen. In de rest van het land kun je kiezen voor taxi’s óf verplaats jezelf op de lokale manier: met matatu’s. Dit zijn busjes die pas vertrekken wanneer deze helemaal vol zitten. Ga niet langs de weg liften of neem lifters mee, want dit kan mogelijk gevaarlijk zijn.
De meeste reizigers in Kenia kiezen ervoor om een gids in te huren die tevens de chauffeur is. Zelf rijden is ook mogelijk. Nairobi en Mombasa zijn erg chaotisch, daarbuiten is het stukken rustiger. Laat je huurauto goed verzekeren, want sommige wegen in Kenia laten te wensen over. Een Nederlands rijbewijs is voldoende om te mogen rijden. Je moet wel minimaal 23 jaar zijn en twee jaar in het bezit van een rijbewijs.
Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden over Kenia. Kun jij niet wachten om een vakantie in Kenia te beleven? Bekijk ons aanbod voor de meest bijzondere hotels en luxe resorts!
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste deals en speciale aanbiedingen: