Overige informatie
Landinformatie:
Maleisië, Truly Asia
‘Malaysia, Truly Asia’, heeft enorm veel te bieden. Het contrast tussen het levendige Kuala Lumpur, de diverse eilandjes en het ongerepte Borneo is indrukwekkend en de gastvrijheid van de Maleisiërs is hartverwarmend. Als u door het land reist zult u onder de indruk raken van dit natuurlijke, moderne, traditionele en buitengewoon fascinerende Aziatische land. Hoe vaak u ook gaat, Maleisië zal u iedere keer iets nieuws laten ontdekken.
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur, de levendige hoofdstad van Maleisië, is het hart van het nationaal en multicultureel leven van dit prachtige Aziatische land. De stad is een schitterende, veilige, groene en ook zeer schone metropool met vele bezienswaardigheden. Zo zijn er de beroemde Petronas Twin Towers, het internationale symbool van de stad. Chinatown is een levendige wijk met een befaamde avondmarkt. De Lake Gardens is één van de grootste en populairste parken van Azië met zijn vogelpark en orchideeëntuin. Voor de winkelliefhebbers en gezelligheidzoekers is de ’Golden Triangle’ een paradijs, met zijn gigantische en ultramoderne warenhuizen. Kuala Lumpur heeft een bijzondere architectuur met verschillende bouwstijlen zoals futuristische wolkenkrabbers die naast oudere gebouwen in de renaissance, classicistische of Britse koloniale stijl staan. De Indiase, Chinese, Islamitische en Boeddhistische cultuur vindt u niet alleen terug in de prachtige tempelcom-plexen met de vele kunstwerken, maar ook in de rijk gevarieerde keuken.
Malacca
Malacca is een stad met een rijk verleden en is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Het is ook de plaats waar het voor Maleisië allemaal begon. Rond 1400 ontwikkelde de Hindoe prins Parameswara de stad tot belangrijkste haven en handelsplaats van Zuidoost-Azië. Portugezen, Engelsen, Chinezen en ook Nederlanders hebben zich hier in vroegere tijden gevestigd vanwege de gunstige ligging. Malacca´s charme ligt in de rijke afwisseling van de vele historische gebouwen en godsdiensten zoals de oude haven aan de rivier, de smalle straatjes van het oude Chinatown met zijn oude Cheng Hong Teng tempel, Dutch Square met het robuuste Nederlandse Stadthuys uit de 17e eeuw, de St. Paul´s Church met zijn oude Nederlandse begraafplaats en het Portugese Fort ´A Famosa´. Houdt u van antiek, dan is Jonker Street een waar paradijs.
Naast deze gezellige winkelstraat kent Malacca ook diverse grote winkelcentra. Vlakbij Malacca vindt u Ayer Keroh, een recreatiegebied met een vlindertuin, reptielenpark en Mini Maleisië. Kortom, Malacca biedt u verrassend veel mogelijkheden voor een plezierig verblijf.
Cameron Highlands
Bergen, uitgestrekte hoogvlakten, frisgroene theeplantages, dichtbegroeide jungle en watervallen; dit is slechts een korte samenvatting van de natuur in de Cameron Highlands. Door de ligging in de bergen is het klimaat vrij koel en is de begroeiing heel anders dan in andere delen van Maleisië. In dit gebied vindt u theeplantages, maar ook aardbeien en andere soorten fruit en groenten worden hier geteeld. In de Rose Valley vindt u ruim 450 soorten rozen in allerlei kleuren en vormen. Het gebied staat ook bekend om de Orang Asli nederzettingen waar u verrast kunt worden met een blaaspijp demonstratie van de inwoners. De Cameron Highlands kennen 3 Engels aandoende dorpen: Ringlet, Tanah Rata en Brinchang.
Taman Negara National Park
Het oudste regenwoud ter wereld! U gaat hier een echt jungle avontuur tegemoet. U ziet een grote diversiteit aan bos, bloemen, planten, vogels en wellicht wild. U kunt door de toppen van de bomen lopen, relaxte en spannende boottochten maken en genieten van de mooie natuur.
Belum
Belum is één van de mooiste natuurparken en één van de best bewaarde geheimen van Maleisië. Het ligt in het noordelijke gedeelte, richting de Thaise grens. Het onaangetaste regenwoud bezit een rijke flora en fauna. Binnen het park ligt het enorme Temenggor meer. De leukste manier om het natuurpark te verken- nen is dan ook per boot. Belum is nog niet ontdekt door toeristen en hierdoor zijn er ook maar een paar plekken om te overnachten.
Penang
Penang, de Parel van de Oriënt, is al meer dan 200 jaar geliefd bij reizigers uit heel de wereld. Het eiland wordt verbonden met het vasteland middels een brug, één van de langste ter wereld. Georgetown is het cultuurhistorisch centrum van Penang en een bezoek zeker waard. Penang Hill en de botanische tuinen bieden u de mogelijkheid om de natuur van Penang te ontdekken. Natuurlijk heeft het eiland prachtige stranden met palmbomen. De meeste strandhotels liggen aan de noordkust van het eiland bij Batu Ferringhi, op slechts een half uurtje rijden van de hoofdstad Georgetown, ook bekend om haar sfeervolle nachtmarkt.
Langkawi
Langkawi is de naam van de archipel van 99 eilanden gelegen aan de westkust van Maleisië. Kleine en wat grotere groepen eilanden, baaien, verlaten stranden, rotsen, dichte bossen en vissersboten vormen het decor van de eilanden. Wanneer men spreekt over Langkawi wordt eigenlijk altijd het hoofdeiland Pulau Langkawi bedoeld. Voor de bounty stranden, een glasheldere zee en de beste mogelijkheden voor onderwatersport aan de westkust van Maleisië is Langkawi zonder twijfel het ideale vakantieoord en daar komt nog eens bij dat het eiland belastingvrij is. Het beste winkelt u in het plaatsje Kuah, waar u ook met de ferry vanuit Penang aankomt. In het gezellige plaatsje vindt u enkele winkelstraten en -centra en een uitgebreide keuze aan restaurants. Langkawi kent ook vele prachtige legenden, zoals Het Meer van de Zwangere Maagd, waarvan gezegd wordt dat onvruchtbare vrouwen, na het zwemmen in het meer vruchtbaar worden. Een andere legende is Mashur, een legdendarische schoonheid die terechtgesteld werd wegens overspel. Ten onrechte, zo zou de kleur van haar bloed, dat bij terechtstelling vloeide, aangetoond hebben. Volgens de legende was het namelijk niet rood, maar wit, de kleur van onschuld.
De oostkust van Maleisië
Aan de oostkust vindt u de echte Maleisische levensstijl en cultuur van het meest Aziatische deel van Maleisië. U maakt kennis met de lokale Maleisische bevolking, de kleurrijke markten en het traditionele handwerk zoals het vervaardigen van vliegeren, het bewerken van batik en zilver. Het meest indrukwekkende van de oostkust zijn wel de prachtige stranden, het diepblauwe water van de Zuid-Chinese zee, die veel helderder en schoner is dan aan de westkust, en de idyllische ‘ bounty’ eilanden die omgeven zijn door koraalriffen. Daardoor is de oostkust een ideale plaats om te duiken of snorkelen. In verband met koraal raden wij u aan waterschoenen mee te nemen. De periode november-februari is de regentijd aan de oostkust en dient u er rekening mee te houden dat het in die periode niet mogelijk is om te snorkelen, duiken en te zwemmen vanwege de vaak sterke stroming en ruwe zee. Vooral in de maanden december en januari komen hevige, tropische regenbuien voor. Uiteraard kunt u in deze periode prima terecht op het vasteland voor het bezoeken van de vele attracties die de oostkust te bieden heeft.
Borneo
Borneo is één van die plekken op de wereld die u eens gezien moet hebben. Het heeft een overvloed aan tropische dieren, natuur en cultuur. Het bestaat uit de 2 deelstaten Sabah en Sarawak. Flora en fauna zijn zeer uitbundig, Borneo wordt niet voor niets gezien als één van de rijkste natuurgebieden ter wereld. Vele bijzondere dieren, zoals de neushoornvogel, neusaap, Aziatische olifant en de orang-oetan hebben hier hun leefgebied. Ook de onderwaterwereld in het noordoosten van het eiland behoort tot één van de beste ter wereld. Daarnaast zijn in Sarawak vele inheemse stammen met tradities uit het verleden alom vertegenwoordigd. Borneo is zeker het ruigste, meest ongerepte, mysterieuze en oorspronkelijke deel van Maleisië en zorgt voor een unieke belevenis!
- Ligging
Sabah en Sarawak liggen op Maleisisch Borneo, ten zuidoosten van het vaste land van Maleisië en u vliegt er vanuit Nederland in ca. 15 uur naar toe. Sarawak ligt in het noordwesten van Borneo, Sabah ligt in het noordoosten.
- Geschiedenis
Beide deelstaten delen een gemeenschappelijke Engelse en Nederlandse achtergrond. De ontwikkeling is echter langs verschillende wegen gegaan. In Sarawak hebben inheemse stammen altijd hun eigen identiteit en cultuur behouden. In Sabah hield het bewind geen rekening met de oorspronkelijke bewoners en de deelstaat groeide uit tot een handelspost.
- Bevolking
Borneo kent een kleurrijke en multiculturele bevolking, waarin Chinezen,
Maleisiërs en in kleinere mate ook Indiërs en immigranten uit de Filippijnen en Indonesië zijn vertegenwoordigd. In Sarawak is de Iban de grootste etnische groep. Een aantal inheemse stammen was vroeger berucht als de koppensnellers. Enkele decennia geleden is aan deze praktijk gelukkig een einde gekomen en kunnen toeristen met een gerust hart deze streken bezoeken.
- Longhouse
Als u de deelstaat Sarawak bezoekt, kan een overnachting in een longhouse eigenlijk niet ontbreken. Tijdens zo een bezoek maakt u kennis met een geïntegreerde gemeenschap. Een longhouse is dan ook één groot huis waarin meerdere families samenwonen. De Iban zijn zeer gastvrij en verwelkomen u graag. Ondanks dat deze koppensnellers van welleer de moderne gemakken inmiddels hebben ontdekt, houden ze sterk vast aan hun eigen oude cultuur.
- Bezienswaardigheden/activiteiten
Sarawak is dé provincie in Borneo voor cultuur en traditie. Een tochtje met een longboat, bezoek aan een longhouse, oerwouden, indrukwekkende grottenstelsels of een rit door de Bario hooglanden, zijn allemaal zeker de moeite waard.Sabah is een waar paradijs voor avonturiers. De beklimming van de Mount Kinabalu (4.101m), tochten door ongerepte oerwouden en over rivieren, wildwatervaren, op zoek naar wilde dieren of om de fascinerende onderwaterwereld te ontdekken. De prachtige natuurreservaten, afgelegen koraaleilanden, Schildpaddeneiland, de ongerepte Danum Vallei of een bezoek aan het Sepilok orang-oetan rehabilitatiecentrum zijn eigenlijk voor iedereen toegankelijk.
- Stranden en watersport
Even ten noorden van Kota Kinabalu op Sabah liggen prachtige strandgebieden. De oostkust van Sabah heeft prachtige eilanden voor de beste snorkel- en duik-locaties. In Sarawak is Damai Beach, nabij Kuching, het bekendste en voornaamste strand. Een leuke attractie daar is het Sarawak Culture Centre. De strandlocaties bieden tevens mogelijkheden tot surfen, zeilen, waterskiën en zeevissen.
- Klimaat
In Sarawak heerst een tropisch en vochtig klimaat. Het weer in Sabah is wat veranderlijker en wordt beïnvloed door de bergen. In Borneo zijn temperaturen vrij constant en liggen het hele jaar door rond de 28 graden. De temperaturen in de bergen liggen uiteraard lager en op hoogte kan het ‘s avonds flink afkoelen. De regentijd loopt van november t/m februari, maar in Sarawak kunt u eigenlijk het hele jaar door regen verwachten.
Belangrijke informatie:
Ambassade
Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel: 070 - 350 6506
Open: maandag t/m vrijdag van 09.00 – 16.00 uur
Autorijden
Maleisië is de Aziatische bestemming bij uitstek om per huurauto te ontdekken. De infrastructuur is uitstekend en de wegen zijn goed begaanbaar en prima onderhouden. Ook de bewegwijzering is redelijk tot goed en vaak in het Engels. En de prijs voor benzine is zeer voordelig. In Maleisië wordt links gereden en het stuur zit dus ook aan de rechterkant in de auto. Houdt u er rekening mee dat rijstijl en verkeerssituaties in Maleisië anders zijn dan in Nederland. Hou daarnaast rekening met de afstand tussen de plaatsen en de benodigde rusttijd. Het is altijd even wennen, maar daarna heeft u de mogelijkheid om in uw eigen tempo langs de schitterende bezienswaardigheden te rijden. Door de verhuurmaatschappijen in Maleisië wordt over het algemeen het Europese rijbewijs (NL en andere EEG-landen) geaccepteerd. Wij raden u echter aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 15,95).
Bevolking
Maleisië en Borneo kennen een multiculturele samenleving. De totale bevolking in Maleisië en Borneo telt ongeveer 25 miljoen mensen, waarvan 60 procent Maleisiërs en inheemse stammen zijn. De resterende 40 procent bestaat uit voornamelijk Chinezen en Indiërs.
Elektriciteit
In Maleisië is de netspanning 220 volt. Wij raden u aan een universele adapter mee te nemen, aangezien de stopcontacten in Maleisië alleen geschikt zijn voor de zogenaamde Engelse stekkers. Bij een aantal hotels bestaat de mogelijkheid een adapter te lenen, al dan niet tegen betaling of een borgsom.
Eten & drinken
Eten is een nationaal tijdverdrijf en meest favoriete vrijetijdsbesteding van de Maleisiërs. Heel Azië, gastronomisch gezien dan, is hier te vinden om u het beste van elke regio te bieden. Door de mix van culturen zijn er vele heerlijke gerechten gecreëerd die nergens anders te vinden zijn. Het uiteten gaan zit diepgeworteld in de multiculturele cultuur van het land, of het nu gaat om een stalletje langs de weg, eetcentrum of restaurant. Het is heel normaal om Maleisiërs, Chinezen en Indiërs samen te zien genieten van een berg stomende rijst en curry op een vers bananenblad. Maleisië is dé plek om te experimenteren met eten! Aan de oostkust van West-Maleisië worden alcoholische dranken slechts beperkt geschonken, veelal alleen in de accommodaties.
Feestdagen
Door de culturele mix van verschillende bevolkingsgroepen, zoals Chinezen, Indiërs en Maleisiërs met elk hun eigen tradities en feesten, kent Maleisië veel nationale feestdagen. Een aantal feestdagen zijn voor de gehele bevolking en weer anderen gelden alleen voor specifieke religies. Behalve de belangrijkste godsdienstige feesten, is de verjaardag van de sultan in sommige staten ook een vrije dag en zijn er nog andere nationale feestdagen. Islamitische en Chinese feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender en vallen ieder jaar dus op een andere datum.
Ramadan & Eid al Fitr:
Eid al Fitr, ofwel weer heilig worden, is de viering die volgt aan het einde na een maand van vasten tijdens de Ramadan. De exacte data wisselen per jaar aangezien de moslim kalender baseert is op de cyclus van de maan. De exacte datum wordt bepaald bij het zien van de nieuwe volle maan in Mekka en dan pas wordt een officieel bericht van de regering uitgestuurd zodat alle gelovigen precies weten wanneer ze moeten beginnen. Het vasten begint in de ochtend net voordat de zon opkomt en eindigt bij het ondergaan van de zon. Gedurende de dag, voor de gehele maand, mag men niet eten, drinken, roken en boos worden, vloeken en liegen. Bij het ondergaan van de zon worden enorme feestmaaltijden opgediend en komen vele families, wijken en dorpen samen.
Tijdens Eid al Fitr gaan alle moslims op bezoek bij hun familie en vrienden om vergiffenis te vragen voor al hetgeen ze verkeerd hebben gedaan en om het einde van de Ramadan te vieren. Tijdens deze periode is het uitzonderlijk druk op de wegen, bij toeristische attracties, in treinen, bussen, e.d. Winkels, restaurants, toeristische attracties, e.d. zijn vaak gesloten. Houdt u hier rekening mee bij het reserveren van uw reis naar en door Maleisië. Wij adviseren om gedurende deze periode niet naar de oostkust van West-Maleisië af te reizen, met name tijdens en rondom Eid al Fitr. Indien u wenst te reizen in deze periode dient u er rekening mee te houden dat wij uw reisprogramma moeten aanpassen en bepaalde onderdelen van uw reis niet uitgevoerd kunnen worden.
Fooien
In Nederland is het geven van een fooi een blijk van waardering voor goede service maar geenszins een verplichting. Met de komst van het toerisme in Maleisië is ook het geven van fooien gewoonte geworden. Heel vaak zijn de salarissen afgestemd op het ontvangen van deze fooien.
Geld & credit cards
De munteenheid in Maleisië is de ‘Ringgit‘ (MYR), ook wel de ‘Maleisische Dollar‘ (M$) genoemd. 1 Ringgit is ca. € 0,20 (oktober 2019) Creditcards (Mastercard, Visa en American Express) worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. In vrijwel alle grote steden kunt u pinnen bij de zogenaamde ATM’s. Om vervelende situaties te voorkomen raden wij u aan voor vertrek contact op te nemen met uw bank en / of creditcard maatschappij over uw persoonlijke betalingsmogelijkheden in Maleisië.
Geografie
Maleisië bestaat uit twee aparte delen, zowel qua ligging als qua landschap. Beide delen zijn onderverdeeld in staten. Het schiereiland Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de republiek Singapore en is verdeeld in 11 staten. Aan weerskanten wordt het schiereiland omringd door water, aan de westkust door de Straat van Malacca en aan de oostkust ligt de Zuid-Chinese Zee. Het landschap is heel divers, van dichtbegroeid tropisch regenwoud tot groene heuvels met theeplantages en van kleine dorpjes aan de oostkust tot de grote moderne stad Kuala Lumpur aan de westkust. Ongeveer 640 km verder in de Zuid-Chinese Zee ligt het eiland Borneo, het derde grootste eiland ter wereld. Het noordelijk gedeelte, verdeeld in de twee staten Sabah en Sarawak, is onderdeel van Maleisië. Het zuidelijke gedeelte hoort bij Indonesië en dit gedeelte is bekend onder de naam Kalimantan. Het eiland is voor het grootste gedeelte bergachtig, vooral in de noordelijke en centrale gebieden. De hoogste berg van het eiland, Mount Kinabalu, ligt in het noordoosten. De natuur overheerst op Borneo, met tropische regenwouden en een uitzonderlijke verscheidenheid aan bloemen en planten.
Geschiedenis
De officiële geschiedschrijving van Maleisië begint met de bloeitijd van het sultanaat Malacca in de 15e eeuw. Men vermoedt echter dat delen van de huidige federatie al minstens 40.000 jaar geleden door mensen werden bewoond. Vooral in Malacca is de Nederlandse invloed duidelijk te zien. In 1641 veroverden de Nederlandse VOC Malacca en maakten daarmee abrupt een einde aan de Portugese macht die de Maleisische archipel al sinds 1511 overheersten. Het einde van de Nederlandse invloed kwam toen de Engelsen in 1795 Malacca innamen. In 1867 werden de Straits Settlements, Singapore, Malacca en Penang, kroonkoloniën van de Britten, met als uiteindelijk gevolg dat alle Maleisische sultanaten als protectoraten onder hun gezag kwamen. Grote delen van het Maleisisch schier-eiland werden ontgonnen voor de aanleg van oliepalm-, thee- en rubberplantages en voor de winning van delfstoffen, met in het bijzonder tin. Voor het werk op de plantages importeerden de Engelsen grote aantallen Tamil-koelies uit India en Chinese contractarbeiders, van wie nakomelingen samen bijna de helft van de totale Maleisische bevolking uitmaken. In 1941, op dezelfde dag als de Japanse aanval op Pearl Harbour, landde een sterke Japanse invasievloot op de oostkust bij Kota Bharu, waarbij in de navolgende week de gehele Engelse luchtmacht werd vernietigd. Na de oorlog namen de Britten in september 1945 het bestuur weer over totdat uiteindelijk in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië een feit werd.
Gewoontes
In Maleisië hanteert men vaak geheel andere omgangsvormen dan wij gewend zijn. Wanneer u zich aan de normale omgangsvormen houdt loopt u weinig kans om iemand eventueel onbedoeld te beledigen. Hieronder volgt een overzicht van enkele plaatselijke normen en waarden die van pas kunnen komen tijdens uw bezoek aan Maleisië en Borneo.
- Begroeten – In Europa is het heel gewoon voor mannen en vrouwen die elkaar begroeten om de hand te schudden of een kus op de hand of wang te geven. In Maleisië geeft men elkaar alleen de hand als men familie is. Mannen begroeten altijd eerst de mannen en dan de vrouwen en bij de vrouwen is het precies andersom. Veel Moslim vrouwen geven mensen van een ander geslacht liever geen hand. In zo’n geval volstaat een knikje of een glimlach.
- Kleding – Iedereen wordt geacht zich onopvallend te kleden, vooral buiten de steden. Bij een bezoek aan een tempel of moskee of bij mensen thuis is het onbeleefd om een short te dragen.
- Ouderen – Ouderen worden altijd met respect behandeld en zal men confrontatie of het in het openbaar tonen het niet met ze eens te zijn, voorkomen.
- Punctualiteit – De Maleisiërs hebben een eigen tijd, wat van alles kan betekenen. Een lokale bus of boot vertrekt bijna nooit op de aangegeven tijd en bijna altijd te laat. De tijd kan verschillen van een aantal minuten tot enkele uren.
- Schoenen – Voor het betreden van een religieus heiligdom of een privé huis, hoe eenvoudig dit ook is, wordt u geacht uw schoenen uit te trekken.
- Tutoyeren – De Maleisiërs noemen elkaar bij hun voornaam. Wees niet beledigd als een Maleisiër u met Mr., Mrs. Of Miss aanspreekt gevolgd door uw voornaam.
- Voeten – In aanwezigheid van een hoogwaardigheidsbekleder of in een traditioneel huis is het onbeleefd om uw benen over elkaar heen te slaan met de voetzolen in de richting van die persoon of het oudste mannelijke familielid. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen.
- Wijzen – Het wordt als zeer onbeleefd beschouwd naar iemand te wijzen met je vinger. Om iemand aan te wijzen maakt u van uw rechterhand een vuist met de duim bovenaan om zo diegene aan te wijzen. Om een richting aan te geven wordt altijd de hele hand gebruikt.
Gezondheid & vaccinaties
In de grote steden in Maleisië zijn de medische faciliteiten voldoende aanwezig. Er werken dokters die veelal in het westen zijn opgeleid. Engelssprekende dokters zijn daarom ook makkelijk te vinden. Naar Aziatische maatstaven heeft Maleisië op het gebied van gezondheidszorg een uitstekende reputatie. In elke stad is medische hulpverlening beschikbaar in overheidsziekenhuizen, specialistencentra en privéklinieken. De Jong Intra Vakanties mag geen officiële adviezen geven omtrent vaccinaties. Enkel kunnen wij u adviseren om ruim voor uw vertrek naar Maleisië contact op te nemen met uw huisarts of met de plaatselijke GGD. Vaccinaties zijn niet verplicht. In het algemeen worden inentingen tegen tyfus, DTP, hepatitis A en het gebruik van malariatabletten (Borneo) geadviseerd.
Kleding
Tijdens het reizen in Maleisië en Borneo is kleding gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals katoen, het meest ideaal en wij raden u aan gemakkelijke maar stevige schoenen mee te nemen. In de bergen en de jungle (Cameron Highlands, Taman Negara en Borneo) kan het in de avond behoorlijk koel zijn en is het verstandig een trui of vest mee te nemen. Een licht regenjack is ook zeker geen gemis tijdens een tocht door de jungle.
Klimaat
Maleisië heeft een tropisch klimaat, dus warm en vochtig het hele jaar door. De zon schijnt over het algemeen alle maanden van het jaar en de gemiddelde temperatuur varieert van 32ºC overdag tot 22ºC ‘s nachts. De seizoenen worden bepaald door de moesson, ofwel de regentijd. Aan de westkust (Kuala Lumpur, Penang en Langkawi) is de regentijd van april tot oktober en trekt daarbij van zuid naar noord. Kuala Lumpur heeft in het voorjaar de meeste buien, Penang en Langkawi meer in het najaar. Aan de oostkust (Kota Bharu, Kuala Terengganu en Kuantan), in Borneo is de regentijd van november tot februari. Hoewel de meeste reizigers deze periodes proberen te vermijden is het ook in de regentijd zeker de moeite waard naar Maleisië of Borneo te reizen. Vaak zijn de buien van korte duur en komt de zon vrijwel direct weer tevoorschijn.
Openingstijden
Gewone winkels zijn over het algemeen geopend van 9.30-19.00 uur, supermarkten en warenhuizen van 10.00-22.00 uur, soms zelfs tot 23.00 uur. In Johor, Penang, Kelantan en Terengganu (oostkust van West-Maleisië) zijn sommige winkels op vrijdag in plaats van op zondag gesloten.
Reisdocumenten
Om naar Maleisië te reizen heeft u een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien u de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft u voor Maleisië, bij een verblijf van maximaal 30 dagen, geen visum nodig. Indien u een andere nationaliteit heeft of u verblijft langer dan 30 dagen in Maleisië dan dient u voor uw vertrek contact op te nemen met de Ambassade van Maleisië.
Religie
De officiële godsdienst is de Islam, die door de Maleisiërs beleden wordt. Echter kan en mag men in Maleisië openlijk een ander geloof uitoefenen. Naast de Islam wordt dan ook het Boeddhisme, Taoïsme, Hindoeïsme en het Christendom beleden. De grote verscheidenheid aan cultuur en godsdienst zorgen voor een erg ‘kleurrijke’ samenleving. In Maleisië en Borneo vindt men vele moskeeën, kerken en tempels, kleurrijke feesten en verschillende heerlijke gerechten. Een hele speciale traditie is het ‘open house’. Tijdens religieuze feesten is het de gewoonte om collegae, vrienden en kennissen van andere bevolkingsgroepen uit te nodigen om deze feesten mee te maken.
Staatsvorm
Maleisië kent een parlementaire democratie met een wetgevend tweekamerstelsel. Het staatshoofd is de Yang Di-Pertuan Agong en het hoofd van de regering is de minister-president.
Stranden
Maleisië heeft een kust van maar liefst 4800 km lang en telt meer dan 200 eilanden. De beste stranden vindt u aan de oostkust van West-Maleisië. Fijne zandstranden en een helblauwe zee kenmerken deze kust. Maar ook in de rest van Maleisië vindt u prachtige stranden zoals op het eiland Langkawi en in Borneo. Hoewel de meeste hotels op Penang aan het strand liggen zult u zien dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het strand en/of gezwommen wordt in zee. Dit heeft met name te maken met de kwaliteit van het zeewater alsmede de regelmatige kwallenplaag waardoor de zee niet begaanbaar is.
Taal
De officiële taal is het Maleis ofwel Bahasa Malaysia, wat bijna hetzelfde is als het Bahasa Indonesia. Engels wordt echter veel gebruikt en in de meeste hotels en toeristengebieden kunt u hiermee goed terecht. Op Borneo worden door de Iban, Bidayuh, Melanau stammen nog veel dialecten en lokale talen, gesproken.
Telecommunicatie
In grote steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties naar Nederland bellen. U kunt gemakkelijk van Maleisië naar Nederland bellen, het nummer moet dan beginnen met +31. Voor het gebruik van uw GSM raden wij u aan eerst contact op te nemen met uw provider om de mogelijkheden en, nog belangrijker, de kosten vooraf te bekijken.
Tijdsverschil
In onze zomer is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdverschil 7 uur.
Veiligheid
Maleisië is een veilige bestemming maar zoals overal ter wereld dient u de normale veiligheidsvoorzieningen te treffen. Houdt u er als vrouw ook rekening mee dat u zich voldoende bedekt in de Islamitische staten.
Waterdruk
In het algemeen is de waterdruk in Maleisië, ook in duurdere hotels, niet constant. Houdt u hier met het douchen rekening mee aangezien soms de koude of warme waterstraal ineens veel minder of meer kracht kan krijgen met als gevolg dat u onverwachts of kouder of juist veel warmer water over u heen kunt krijgen. Zeker als uw ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil veelvuldig voor.