Veelgestelde vragen - Bagage

Is ruimbagage inbegrepen bij mijn vlucht?

De prijzen van vliegtickets staan onder druk. Iedereen wil steeds goedkoper vliegen. Ruimbagage is daarom niet meer standaard inbegrepen bij de vlucht, maar wordt aangeboden als extra service. Het kan ook per vlucht, bestemming en reisorganisator verschillen of de ruimbagage standaard is inbegrepen bij je reis.

Of er ruimbagage inbegrepen is bij de door jou geselecteerde reis, kun je eenvoudig zien in de samenvatting van jouw reis, onderaan de boekingspagina.


Kan ik ruimbagage direct bijboeken?
Als de ruimbagage niet standaard is inbegrepen, is het in veel gevallen mogelijk tijdens stap 2 van het boekingsproces om ruimbagage direct bij te boeken.

Als de ruimbagage niet standaard is inbegrepen en je in stap 2 van het boekingsproces niet de mogelijkheid krijgt alsnog bagage bij te boeken, is het technisch niet mogelijk om ruimbagage bij te boeken direct bij het boeken van je pakketreis.

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden achteraf ook nog de mogelijkheid om extra's toe te voegen zoals ruimbagage. In dat geval kan je de ruimbagage later rechtstreeks bijboeken op de website van de luchtvaartmaatschappij met de vluchtinformatie die je van ons ontvangt in je reserveringsbevestiging of de reisbescheiden die je vlak voor vertrek ontvangt. Deze vluchtinformatie vind je ook terug in Mijn Prijsvrij onder het kopje 'Vluchten & Bagage'.


Heb je al geboekt?
Dan zie je op jouw reserveringsbevestiging of er ruimbagage inbegrepen is op jouw vlucht. Zowel voor de heen- als de terugreis zie je op de reserveringsbevestiging terug of er hand- en/of ruimbagage is inbegrepen bij jouw vlucht.

Na het boeken van je vakantie toch nog extra ruimbagage toevoegen? Dan kan dit wederom rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij met de inloggegevens zoals vermeld in Mijn Prijsvrij.  Lukt het je niet om bagage bij te boeken dan helpen we je graag. Houd er wel rekening mee dat wij hiervoor € 10,- administratiekosten in rekening brengen.

Tip: indien je ruimbagage later bij wil boeken, wacht hier dan niet te lang mee. Bagage wordt bijgeboekt op basis van beschikbaarheid. Kort voor vertrek is het mogelijk dat je geen ruimbagage meer bij kunt boeken of de prijzen flink oplopen vanwege de beperkte beschikbaarheid.

Hoeveel handbagage mag ik meenemen?

Elke vliegmaatschappij hanteert een eigen maximumgewicht en specifieke afmetingen voor het meenemen van handbagage. In de meeste gevallen mag je een kleine tas meenemen in de cabine. Met een kleine tas wordt een handtas, kleine rugtas of laptoptas bedoeld. Deze tas moet onder jouw stoel passen.

Tip: Check voor vertrek altijd op de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt wat er voor jou van toepassing is.

Let op: Vaak is het ook mogelijk een rugtas of trolleykoffer mee te nemen als handbagage. Houd er wel rekening mee dat dit alleen mogelijk is wanneer handbagage inbegrepen is bij jouw vlucht. Of en hoeveel handbagage is inbegrepen op jouw vlucht zie je eenvoudig in de samenvatting van jouw reis onderaan de boekingspagina of na het boeken op jouw reserveringsbevestiging. Zie ook 'Is handbagage inbegrepen op mijn vlucht?'

Kan ik een koffer bijboeken?

Het is vaak mogelijk om ruimbagage bij te boeken vóór vertrek. Dit kun je tijdens het boekingsproces doen, maar ook nadat de reis al geboekt is. 

Tijdens het boeken
Ruimbagage is niet standaard inbegrepen tijdens de vlucht. Het verschilt namelijk per vlucht, bestemming en reisorganisator of er al standaard ruimbagage is inbegrepen. Heb je een vakantie gevonden die je aanspreekt en sta je op het punt deze te boeken? Dan kan je onderaan de pagina bij het kopje ‘inclusief & voordelen’ lezen of de ruimbagage is inbegrepen bij jouw gekozen reis. Wanneer de ruimbagage niet is inbegrepen, kan je dit in de meeste gevallen bijboeken tijdens het boekingsproces bij stap 2.

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen tarieven als het gaat om het bijboeken van ruimbagage. Deze tarieven worden dus door hen bepaald en niet door de reisorganisator. Als je tijdens het boekingsproces ruimbagage hebt bijgeboekt dan kan je deze informatie altijd terugvinden op de reserveringsbevestiging die je direct na boeken per e-mail ontvangt. Hier vind je ook terug hoeveel bagage je mee mag nemen. Heb je na het boeken van je reis nog (extra) ruimbagage bijgeboekt op de website van de vliegmaatschappij? Dan kan je daar terugvinden hoeveel je precies mee mag nemen.

Na het boeken
Als je tijdens het boeken van je vakantie geen (extra) ruimbagage hebt toegevoegd, dan kan je dat bij de meeste vliegmaatschappijen via hun eigen website nog eenvoudig regelen. Vaak is dit duurder dan tijdens het boekingsproces. Voor het bijboeken van ruimbagage heb je het reserveringsnummer, ook wel PNR-nummer genoemd, nodig van jouw vlucht. Deze gegevens kan je terugvinden in Mijn Prijsvrij en ontvang je ook uiterlijk 1 week voor vertrek samen met je reisbescheiden in je e-mail. Wil je graag hulp bij het boeken van (extra) ruimbagage? Dat kan. Hiervoor brengen wij naast de te betalen bagagekosten €10 servicekosten voor in rekening.

Bekijk ook:

Wat zijn de regels m.b.t. vloeistoffen in de handbagage?

Op alle vluchten die binnen de EU starten, ook de binnenlandse vluchten, mogen vloeistoffen alleen in kleine hoeveelheden door de veiligheidscontrole worden meegenomen.

Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter. Deze verpakkingen mogen alleen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter meegenomen worden.

* Een zak per passagier
* De zak moet geheel gesloten zijn

Voorbeelden van vloeistoffen: parfum, schuim, deodorant, gel, shampoo, mascara, lotion en lipstift/balsem.

Wat gebeurt er met de bagage bij een overstap?

Op vluchten waarbij je moet overstappen op een ander toestel van dezelfde vliegmaatschappij of een toestel van een vliegmaatschappij waarmee ze een samenwerkingsverband hebben, wordt de bagage meestal doorgelabeld. Advies is om dit na te vragen bij de incheckbalie. Voor vluchten met eindbestemming en overstap in de Verenigde Staten moet de bagage op de eerste luchthaven van de band worden gehaald zodat die na de douaneformaliteiten opnieuw wordt ingecheckt voor je doorvlucht.

Ik wil graag mijn sportuitrusting (golf-, duik-, kite-uitrustig, etc.) meenemen, hoe geef ik dit door en wat zijn de regels voor het meenemen van afwijkende bagage?

De regels voor het meenemen van afwijkende bagage kunnen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Je dient je sportuitrusting vooraf aan te melden. Dit kan je doen via het contactformulier met daarin je reserveringsnummer. Je dient hierbij de afmetingen en het gewicht door te geven en aan te geven welke passagier dit mee zal nemen. Wij geven dit dan voor je door aan de reisorganisatie en zullen je informeren over de kosten. Deze kosten dien je altijd ter plaatse op de luchthaven te betalen.

Bijzondere bagage, zoals een surfplank of fiets, een rolstoel of een huisdier, kan niet altijd mee in de transferbus. Dat heeft te maken met gebrek aan ruimte of met plaatselijke wettelijke voorschriften. Extra kosten voor het transport van bagage die niet mee kan, zijn voor eigen rekening. Tevens kunnen extra kosten worden berekend, indien de bijzondere bagage wel in de transferbus mee kan.

Is handbagage inbegrepen bij mijn vlucht?

Of er handbagage inbegrepen is bij de door jou geselecteerde reis, kun je eenvoudig zien in de samenvatting van jouw reis, onderaan de accommodatiepagina.

Kan ik handbagage direct bijboeken?

In de tweede stap van het boekingsproces heb je in veel gevallen de mogelijkheid om extra ruimbagage bij te boeken. Het is technisch niet mogelijk ook extra handbagage bij te boeken tijdens het boekingsproces.

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden achteraf ook nog de mogelijkheid extra's toe te voegen zoals handbagage of priority boarding. In dat geval kan je de handbagage later bijboeken rechtstreeks op de website van de luchtvaartmaatschappij met de vluchtinformatie die je van ons ontvangt in je reserveringsbevestiging of de reisbescheiden die je vlak voor vertrek ontvangt.

Tip: Bij veel luchtvaartmaatschappijen is als handbagage enkel een kleine tas standaard inbegrepen. Deze tas moet onder jouw stoel passen. Check dus voor vertrek of je extra handbagage bij dient te boeken om jouw trolleykoffer mee aan boord te mogen nemen. Zie ook 'Hoeveel handbagage mag ik meenemen?'


Heb je al geboekt?

Dan zie je op jouw reserveringsbevestiging welke bagage inbegrepen is op jouw vlucht. Zowel voor de heen- als de terugreis zie je op de reserveringsbevestiging terug of er hand- en/of ruimbagage is inbegrepen bij jouw vlucht.

Tip: indien je handbagage later bij wil boeken, wacht hier dan niet te lang mee. Bagage wordt bijgeboekt op basis van beschikbaarheid. Kort voor vertrek is het mogelijk dat je geen handbagage meer bij kunt boeken of de prijzen flink oplopen vanwege de beperkte beschikbaarheid.

Mag je ruimbagage verdelen over meerdere koffers?

Wanneer je één koffer bijboekt van bijvoorbeeld 23 kg, mag je dit gewicht niet verdelen over meerdere koffers. Je hebt immers maar één koffer bijgeboekt, dus je mag in dat geval één ruimbagage koffer meenemen van maximaal 23 kg.


Stel je gaat met twee personen op vakantie en per persoon mag je een koffer van 23 kg meenemen, dan is het niet toegestaan om een koffer mee te nemen van 35 kg en het restant bijvoorbeeld in een andere koffer mee te nemen of als handbagage. 


Onze tip: check altijd het bagagebeleid van je luchtvaartmaatschappij om niet voor verrassingen te komen te staan.

Is mijn bijgeboekte bagage overdraagbaar?

Wanneer je bagage bijboekt, staat deze bagage op jouw naam en kun je niet overdragen aan een andere reiziger. Kun je onverhoopt niet meer mee op vakantie en heb je hand- en/of ruimbagage bijgeboekt? Dan kun je dit helaas niet overzetten naar een van de andere reizigers.

Ik heb per ongeluk te veel bagage bijgeboekt, kan ik dit nog annuleren?

Als je eenmaal (extra) bagage hebt gekocht en betaald, kun je deze helaas niet meer uit je boeking annuleren of een terugbetaling hiervoor krijgen.


Onze tip: check altijd het bagagebeleid van je luchtvaartmaatschappij om niet voor verrassingen te komen te staan.